HTML

Linkblog

Serendipity

Serendipity denotes the property of making fortunate discoveries while looking for something unrelated, or the occurrence of such a discovery during such a search. The word has been voted as one of the ten English words that were hardest to translate in June 2004 by a British translation company. (by Wikipedia) Kritikák ételekről, italokról és programokról.

Friss topikok

2011.08.23. 20:26 little wombat

"Törekszünk a jónak gyakorlására" - Borkóstolón jártunk a St.Andreánál

Címkék: eger egri borkóstoló st.andrea pincészet borkóstolás


 

A nyaralás alatt volt alkalmunk megkóstolni a pincészet több termékét is, és bizony elég mély nyomot hagytak bennünk, különösen a Hangács fantázianevet viselő bikavérük, így hát ellátogattunk Egerszalókra, hogy próbára tegyük a többi terméküket is.

Egy pincesétával kezdődött a borkóstolás. A harminc körüli fiatalember rengeteg adattal árasztott el minket, és a kérdésekre is készségesen válaszolt - pedig rajtunk kívül egy igen sznob, kellemetlen társaság toppant be mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kóstolni, és olykor annyira kukacoskodó kérdéseket tettek fel, hogy nekem kinyílt a bicska a zsebemben. A vendéglátónk elnézést is kért, hiszen csak mi jelentkeztünk be erre az időpontra kóstolásra, és könnyebb is kisebb csoportokat elkalauzolni a pincében.

A St.Andrea kizárólag magyar fahordókat használ:

 A szőlőbirtok fő profilja a vörösbor, azon belül is a bikavér, de tekintélyes fehérborkínálattal is rendelkeznek. Nem titok, hogy a saját szőlő mellé időnként vásárolni is kénytelenek - gondoljunk például a tavalyi kedvezőtlen időjárásra - de ilyenkor is a megfelelő alapossággal választják ki az alapanyagokat. A St. Andrea is bekapcsolódott a bio bortermelésbe: a hagyományos permetezést részben már felváltották, és helyette többek között csalánteát használnak. Külföldön is sikeresen terjeszkednek, hárslevelűjüket például egy amerikai csúcsétterem is bevette a kínálatukba.A kilenc tételes kóstoló során ezt is megkóstolhattuk, és bár valóban prémium minőségű volt, mégsem ez ízlett a legjobban, hanem a 2009-es Örökké, mely  a Decanter World Wine Awards 2011 ezüstérmese volt. Megtudtuk azt is, hogy a legismertebb italuk, a Napbor tulajdonképpen minden évben más és más, nincs kialakult receptúrája, így eshetett meg, hogy a 2010-es évjárat lett egyúttal a pincészet Egri Csillagja. Ez egy közösségi márkanév, melyet az Egri borvidéken termelő pincészetek használnak az egri bikavér fehérborból készült párjaként. Az Egri Bormustrán minden évben versenyt hirdetnek ki a csillagok között, melyeknek a következő szabályoknak kell megfelelniük: az Egri Csillag nevet csak olyan bor viselheti, mely  legalább 4 szőlőfajtából áll, a muskotályos jellegű fajták maximum  30%-ban vannak jelen benne, továbbá, hogy az összetevők fele kárpát-medencei fajta legyen. Egyébként ez volt a kóstoló első tétele, és egészen az Örökké-ig meg voltam róla győződve, hogy ezt tenném a dobogó legfelső fokára. Nekem személy szerint az összes tétel ízlett, bár volt néhány különösebb ízvilágú bor, de néhány korty után már egészen megszerettem ezeket is.

Érdekesség, hogy bizonyos  2009-es borokból már nem találunk kereskedelmi forgalomban, de ez nem is olyan meglepő, hisz nem az ipari mennyiségű palackozott bortermelést tűzték ki célul. A betérőknek nem árt tudniuk azt sem, hogy kizárólag palackozott borral találkozhatunk itt, így sok pincészettől eltérően csak ebben a formában vihetünk haza egy kis emléket a kiváló kóstoló után.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rating.blog.hu/api/trackback/id/tr473173345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása