HTML

Linkblog

Serendipity

Serendipity denotes the property of making fortunate discoveries while looking for something unrelated, or the occurrence of such a discovery during such a search. The word has been voted as one of the ten English words that were hardest to translate in June 2004 by a British translation company. (by Wikipedia) Kritikák ételekről, italokról és programokról.

Friss topikok

2012.11.01. 21:16 little wombat

Télen-nyáron jó választás: Egykettő Borbisztró és Fröccsliget

Augusztusban nyitott meg az Ybl Palota alsó részében az akkor még csak Fröccsligetként működő Egykettő, amely rövid idő alatt az egyik törzshelyemmé vált. A fedett, fűtött teraszhelyiségben üldögélve  hamar képbe kerülhetünk a különböző fröccsfajtákkal, hiszen a bárpult mellett két oldalt ki van függesztve a lista, amely a hagyományos elnevezéseket tartalmazza egészen a legdurvább arányú Lámpásig (15dl bor, 5 dl szóda), amit azonban eddig* még nem vállalt be senki. Külön jó benyomást keltett, hogy terítéken vannak olyan borok is,amelyekkel eddig csak ezen a helyen találkoztam. 

A gazdag, borvidékek és pincészetek alapján felosztott borkínálat mellett most már kézműves sörök is fogyaszthatóak az újonnan átadott Egykettő Sörsöntésben. A belső teret igazán egyedivé varázsolták: a pult előtti világítás színei tetszőlegesen változtathatóak, így nappal akár türkizkék, este pedig élénkzöld fényárban úszhat a pult. A plafonra tekintve hosszasan olvasgathatjuk a borozással kapcsolatos "okosságokat", mondásokat,melyek az emeleten is folytatódnak.

Az emelet

A világos és barna sörök mellett gyümölcsös változatot is kérhetünk, melyek közül a Békésszentandrási Szilvás sört kóstoltam meg eddig. Ez egy alacsony alkoholtartalmú (3,7%-os),frissítő ital, amely harmonikus egységet alkot a szilvasűrítménnyel. Az eddig kóstolt belga gyümölcssöröknél többször az volt a problémám, hogy túl élesen elvált a gyümölcsíz az "alap"-tól, itt viszont teljesen egységes a dolog. Kíváncsi leszek a meggyes változatára is, főleg azért, mert távoli belga rokonaik közül már volt szerencsém néhányhoz. A sörök még nem szerepelnek az itallapon, de szerencsére házigazdánk felhívta a figyelmünket rá, hogy már megérkeztek,így bíztat rá, hogy kipróbáljuk őket.

Néhányszor már teszteltem a szezonális étlapot is, és eddig nagyon pozitív élményekben volt részem: a hideg szőlőleves, forró túrógombóccal és friss bazsalikommal egészen mesteri párosítás,amit stílusosan úgy tálalnak, hogy a gombócra öntik kis kulacsos üvegből a levest, amely inkább szőlősűrítménynek hat. Zseniális.A főételek közül a makrélafilét párom ajánlására kóstoltam meg, és megint csak nem csalódtam: tökéletesen elkészített hal, a köretként szolgáló vajbabrizottó friss és könnyű,és még a fél adaggal is kellemesen megtelik az ember gyomra. Ami a desszerteket illeti, természetesen mindkettőt próbára kellett tennem: a Vanília, szeder, kürtőskalács kombó elég titokzatosan hangzik, valójában egy pohárkrémet takar, ami mellé friss kürtőskalács-ízelítő jár. Nagyon összeillik ez a három, kár lenne kihagyni. Az étlap másik desszertje,a meleg tejberizs a maga egyszerűségében is kiemelkedőt alkot (és itt az elismerés Jordán Piroska chef-et illeti). Véletlenül sikerült pont úgy választanom eddig ételt náluk, hogy mindkét szakács munkásságába betekintést nyertem;Pék András felel ugyanis a makrélafilé elkészítéséért, aki korábban a Café Pierrot-ban és a Boscolo szállodában szerzett hasznos tapasztalatokat. Ehhez az információhoz még csak nem is szükséges bennfentesnek lenni, mivel az étlapon minden kreáció mellett megjelölték nekünk, hogy ki fogja elkészíteni, ami már az első pillanatban, még az étlap böngészésekor azt sugallta számomra, hogy szakértő, gondos odafigyeléssel készülnek itt az ételek, hiszen mi lehetne nagyobb garancia a jó minőségre, mint az, ha a szakács névvel vállalja munkáját? A két chef-fel ugyan inkább csak "közvetett módon" találkozhatunk, ám biztos vagyok abban, hogy pont annyira közvetlenek és vendégszeretőek, mint a csapat többi tagja, akik mostanra már nem csak hogy tudják, hogy mit fogunk kérni, hanem miközben elhelyezkedünk, már készül is a fröccsünk. Sőt, az Egykettőben még az üzletvezetővel is könnyen szóba elegyedhet a vendég: Holló Dénes gyakran bekapcsolódik a munkába, szívesen ajánl, érdekli minden visszajelzés, sőt, a visszatérő vendégeknek még ráadás itallal -például forralt borral - is kedveskedik olykor. Mi ez, ha nem vendégszeretet?

Kiszolgálás:5/5

Kínálat:5/5

Minőség:5/5

Ár/érték: 5/5

Honlap: Egykettő

*a beszélgetés kb 1,5 hónapja zajlott :)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása