HTML

Linkblog

Serendipity

Serendipity denotes the property of making fortunate discoveries while looking for something unrelated, or the occurrence of such a discovery during such a search. The word has been voted as one of the ten English words that were hardest to translate in June 2004 by a British translation company. (by Wikipedia) Kritikák ételekről, italokról és programokról.

Friss topikok

2011.04.22. 10:34 little wombat

Rainman a színpadon

Címkék: színház jános esőember rainman kulka

Ki ne emlékezne Dustin Hoffmann-ra, ahogy mindenfajta kontextust mellőzve hadarni kezdi kedvenc vetélkedőjének bevezetőjét? Tőle tudhattuk meg, hogy a juharszirupnak már a palacsinta előtt az asztalon kell lennie, és hogy  alsónadrágot csak a K-Mart-ban vehet az ember.

 

  

 

 

 

 

 

Egy közösségi vásárlásra buzdító oldal kedvezményes (félárú) jegyeket hirdetett meg a Belvárosi Színház április 12.-ei előadására, mely az 1988-ban készült  Esőember című film alapján készült. Dustin Hoffmann zseniális alakítását többek között Oscar- és  Golden Globe-díjjal jutalmazták annak idején, így nem volt meglepő, hogy pár nap alatt mind a 200  akciós jegy gazdára talált.

   A színpadi produkcióban – mely  17 és 20 órakor is műsoron volt – az autista báty , Raymond szerepében  Kulka Jánost láthattuk, míg a pénzsóvár öccsöt, Charlie-t Nagy Ervin alakította.

   Bevallom én kívülről tudom már a filmet,ezért  első pozitívumként a szöveghűséget  hoznám fel a darab mellett – ugyan akadtak helyenként eltérések, „magyarítások”, de szerintem ez még belefért. Mivel az előadás csupán szűk másfél órás volt,értelemszerűen kimaradtak bizonyos jelenetek, de ettől függetlenül hangsúlyt kellett volna fektetni  a főszereplő jellemfejlődésére, egyáltalán a karakterek egymáshoz való viszonyának változásaira. Itt sajnos ez hiányzik: Charlie Babbitt (Nagy Ervin) a történet végén számomra ugyanolyan ellenszenves és érdekember, mint kezdetben, pedig több jelenetben is tetten lehetne érni a testvéri szeretet első megnyilvánulásait. Hogy miért nincs meg ez az átmenet, arra két magyarázatot találtam: egyfelől Nagy Ervin nekem túlságosan ripacs, a hangsúlyokat idegennek találtam,  a dühkitörései eltúlzottak voltak, apja miatti sérelmei és ebből fakadó önzése egy pillanatig nem ébresztettek sajnálatot bennem. Ugyanakkor a filmdráma szinkronja tökéletes volt, így tulajdonképpen  két szélsőséget kellett értékelni. A másik ok, hogy –talán az idő rövidsége miatt – kimaradtak párbeszédek, részek, amivel talán gördülékenyebbé tehették volna azt a folyamatot, ami során Charlie-ból egy jobb, felelősségteljes és beteg testvérét elfogadó mitöbb hozzá ragaszkodó ember lesz. Sajnos a főszereplő modorossága miatt a megható fürdőszobai jelenet (t.i.: amikor  fény derül az Esőember kilétére, és azt is megtudjuk, hogy  Raymondnak miért kellett évtizedekkel ezelőtt elszakadnia testvérétől) sem váltott ki érzelmeket bennem. Így csupán sovány vigasz, hogy legalább a szövegen nem változtattak lényegesen, bár belecsempésztek pár mai szleng kifejezést, ami nekem erőltetettnek és nem odaillőnek hatott.Kreatívan bántak viszont a díszletekkel:lényegében pár világítós kocka és egy kanapé alkotta a repertoárt, és ezek segítségével a tárgyalószobától a tévéig mindent meg tudtak alkotni.

  Ha végiggondolom a látottakat, az egyetlen dolog, ami miatt nem bántam meg, hogy végigültem a darabot, az Kulka mindenfajta mesterkéltséget nélkülöző, szinte tökéletes alakítása autistaként. Neki köszönhetően sokat nevethettünk, pláne úgy, hogy a  Szomszédok óta megfontolt, komoly mentőorvosként  maradt meg az emlékeimben, ezt pedig most felülírta a saját világában élő, a pénz fogalmát nem ismerő beteg ember szerepe. Ha már felidéztük ezt a mindenki által ismert de sokat szapult tévésorozatot, viszontláthattuk Kézdy Györgyöt is, aki nem került távol „régi hivatásától”;  ezúttal pszichiátert alakít.

  Alapvetően nehéz összehasonlítani egy nyolcvanas évekbeli amerikai filmet egy modern színpadi feldolgozással, de úgy érzem erre nincs is szükség. Vannak hangsúlyos gyengeségei az előadásnak, és valószínűleg csupán Kulka miatt  érdemes ezt választani esti elfoglaltságként,ennek ellenére érdekes élmény  színpadon viszontlátni az IMDB legjobb 250 filmjének egyikét.

 

Kép:http://esoember.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rating.blog.hu/api/trackback/id/tr832846983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.