HTML

Linkblog

Serendipity

Serendipity denotes the property of making fortunate discoveries while looking for something unrelated, or the occurrence of such a discovery during such a search. The word has been voted as one of the ten English words that were hardest to translate in June 2004 by a British translation company. (by Wikipedia) Kritikák ételekről, italokról és programokról.

Friss topikok

2011.11.29. 21:32 little wombat

Ez aztán boszorkányság!- a budapesti Boszorkánymúzeumban jártunk

Vajon mitől repül a seprű?  Milyen jelekből tudunk arra következtetni, hogy boszorkánnyal van dolgunk? Egyáltalán, mit takar pontosan a mágia kifejezés?- minderre választ kaphattunk a Boszorkánymúzeum tárlatvezetésén.

 A közelmúltban a XIII. kerületbe költözött ez a hazákban egyedülálló történelmi tárlat, amely elsősorban történelmi szemszögből mutatja be a boszorkányságot, illetve azon belül a magyar boszorkányság történetét, hagyományait.

Ebből adódóan a  kiállítást gyerekeknek is nyugodt szívvel ajánlom, hiszen nem az ijesztgetés a célja, hanem az, hogy a tévhitek, előítéletek eloszlatásával egy hiteles képet nyújtson a sámánok, boszorkányok, gyógyítók tevékenységéről, illetve megismertessen   a hozzájuk kapcsolódó hiedelmekkel, szertartásokkal.

A meredek lépcsőn lebandukolva a múzeum előterébe érkeztünk, ahol  a Halloween-i díszletek, és a félhomályos környezet egyből  egyfajta misztikus hangulatot teremtett. Ezt az érzetünket csak növelte, amikor a   tárlatvezető hölgy még kedvesen bíztatott is minket, hogy a fogas helyett nyugodtan akasszuk az életnagyságú koporsóba a kabátunkat:

Mivel a múzeumlátogatás szinte teljes sötétségben zajlott, ezért induláskor mindenki kapott egy kis lámpát –a kuponnal érkezők varázspálcát -  és így vette kezdetét az izgalmas történelmi kirándulás. Személy szerint nem sokat tudtam a boszorkányokról, így nagyon sok új, érdekes információval gazdagodtam a túra során. Magyarázatot kaptunk többek között a repülő seprű rejtélyére,és  a korabeli boszorkányégetések kapcsán a sokszor kegyetlen, és korántsem korrekt vizsgálati módszerekkel is megismerkedhettünk. Bepillantást nyerhettünk a szerelmi mágiába, és hallottunk egy-két igen bizarr összetevőről, amelyeket előszeretettel alkalmaztak a bájitalokban a biztos hatás elérése érdekében. Ha valaki eddig nem hallott volna róla, itt megismerhette a vasorrú bába, a Halloween-i töklámpás és a hozzá kapcsolódó édességgyűjtés hagyományának eredetét, sőt, a lidércszékről és a lidércnyomásról is bővebb információhoz juthatott A magyar boszorkányok kreativitásáról is megbizonyosodhattunk azáltal, hogy a legkülönfélébb háztartási eszközöket használták fel a varázsláshoz, például a szitából készült boszorkánydob esetében, amit ki is próbáltunk. A minket körbevezető hölgy készségesen válaszolt a bennünk felmerülő kérdésekre, és látszott, hogy alapos tudással rendelkezik a témáról, hitelesnek éreztük a tőle elhangzottakat. A program végén minden bizonnyal közelebb kerültünk ehhez  a misztikus világhoz, így aki szeretne valóban többet megtudni, és részletesebb információkhoz jutni erről a régóta üldözött tevékenységről, előzetes időpontfoglalás után szeretettel várják a múzeumban, vasárnap kivételével egész héten át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rating.blog.hu/api/trackback/id/tr843423049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.